ALIŞKANLIKLAR

 İnsanın evrimleşme sürecinde edindiği en avantajlı ve avantajsız şey belkide alışkanlıklarımızı yaratan beynimizde "Bazal Gangliya" nın gelişmesidir.

Bir eve girdiğimizde tuvaleti kafa yormadan bulmamızı sağlayan, her gün araba park ettiğimiz garajın içerisine daha rahat park etmemizi sağlamaya yarayan bir şey.

Bunun bize avantajı her şeyi tekrar deneyimlememize gerek bırakmadan enerji tasarrufu yapmamız ve günlük işlerimizde küçük şeylerin içerisinde odak kaybı yaşamamızdır. (Cep telefonunuzu her 10 dk' da bir yeniden keşfettiğinizi düşünün.)

Avantajlı olmayan yanı ise aslında gelişmelerin ayrıntılarda yatıyor olmasıdır.
Bazen bir şey üzerinde o kadar vakit harcarız ki onu göremez hale geliriz.
Kafamızda ona dair yargılar, düşünceler, körlükler birikir. Uzaklaşmak tek çaredir.
İşte içerisinde bulunduğumuz teknoloji zamanında bir tabloya yıllarca bakmak tabloyu yorumlarken bizi 10 yıllarca geriye götürebilir.

Yeni yerler, yeni ortam vb. insan fizyolojisine ve nörolojisine çok faydalıdır.
Alışkanlıkların içerisinde kaybolmamak için, değişime sürekli açık olmak ve eğer açık olamıyorsanız tablonun önünden çekilmeniz gerekir.

İşte bu yüzden yeni teknolojiler üzerinde çalışmak sadece alışkanlıklarımızı konforlu hale getirmek değildir. Aynı zamanda yeni alışkanlıklar ortaya çıkarmaktır.

Eğer Covid-19 bir teknolojik icat olsaydı, muhtemelen yılın en büyük "alışkanlıkları baştan yazıcı" ödülünü alırdı. (Böyle bir ödül yok ama olsa güzel olurdu.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SİSTEM ÜZERİNE SİTEMİMİN ÖZETİ

Robo-Rat

EKONOMİ VE SİYASAL SİSTEM ÜZERİNE SIKICI BİR YAZI